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BULLETIN #15 
VALID CATCH INVOLVING A TEMPORARY COLLAPSABLE FENCE 

RULE INTERPRETATION 
FP RULE 5.1.9 c; RULE 2.2.1 d; RULE 5.11 a) ii 3 
SP RULE 5.1.9 c; RULE 2.2.1 d; RULE 5.11 a) ii) 3 

 

A fielder falls into a collapsible fence while making a catch.  The fence and 

player collapse to the ground with the players arm, hand and glove contain 

the ball make contact with the out of play area. 

 

1) In the above play, y virtue of Rule 5.1.9 c, the WBSC considers this to 

be a valid catch provided control of the ball is maintained. 

 

2) After the legal catch, the WBSC considers the player to have 

unintentionally carried the ball out of the playing field by virtue of 

Rule 2.2.1 c) causing the ball to be declared dead ball and awarding 

all runners one (1) base from the time the player left the field of play, 

by virtue of Rule 5.11 a) ii 3. 

 

The WBSC also relies on the following case plays, Points of Emphasis and 

Observations: 

 

Current Casebook  

                                  

2.1.14 Play 2 -   A defensive player standing in playable territory (a) reaches 

across an out-of-play line and catches a fly ball, and (b) 

accidentally falls into the out-of-play area.  

Ruling:                 A legal catch as long as control is maintained in both (a) 

and (b). In (b) by falling into the out-of-play area this is 

considered accidentally carrying the ball out-of-play, and all 

runners are advanced one base. [2.1.14; 2.2.1 d); 5.1.9 c); 5.11 a)ii 

3] 
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5.1.9 Play 6  -     F8 collides with a portable fence, knocks the fence to the 

ground and makes a catch while standing on the collapsed fence. 

Ruling:                 Legal catch, the ball is alive.  [5.1.9] 

 

WBSC Umpire Manual – 5.2 CATCH  

To be considered a legal catch, the defensive player must have control of 

the ball in either hand and control of his/her body. There is no time limit, 

however control of the ball and the body must be established to the 

umpire’s satisfaction.  

If the fielder drops the ball while transferring the ball from the glove to the 

hand for a throw, it is still considered a legal catch provided all the elements 

of a legal catch were established before the transfer began.  

To be ruled a catch, a fielder must have secure possession of the ball before 

stepping or falling into dead ball territory. A fielder may be stepping on the 

dead ball line or in the air and make a legal catch, but no foot may be 

touching the ground or any part of the body an object completely in dead 

ball territory at the time of the catch. 

 

1998 POE98 -15.FALLING OVER THE FENCE ON A CATCH (Attached first 

compiled by Charlie Phillips SNZ UIC from mainly ASA/SC references) 

The fence is an extension of the playing field, making it legal for a player to 

climb and make the catch.  If he catches a ball in the air and his momentum 

carries him through, or over the fence, the catch is good, the batter-runner is 

out, the ball is dead and, with less than two outs, all runners are advanced 

one base without liability to be put out.  

 

Out of Play Line ex Merle Butler 

 

Observation: 

1. A legal catch is completed and the ball is controlled in the glove and 

appears not to touch the ground. The upper part of the body and the 

arms are in contact with the ground in deadfall territory beyond the 
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collapsed fence. Ruling catch/dead ball (R2.2.1 d) The ball is “outside 

the playing field” when it touches the ground, a person on the ground 

or an object outside the playing area. 

 

 


